STUDENTBASERADE UTBILDNINGAR

- FÖR DIG SOM VILL KOMPLETTERA STUDENTEXAMEN MED YRKESEXAMEN.

Det är aldrig ett dåligt val att skaffa ett yrke som man också har nytta av i det vardagliga livet. Du som avlagt studentexamen kan med c. 2 års studier i Prakticum få dig ett yrke. Du kan välja mellan följande studentbaserade yrkesutbildningar 

i Helsingfors; 

AUTOMATIONSMONTÖR, ELMONTÖR, FRISÖR, ICT-MONTÖR, KOCK, KOSMETOLOG, MERKONOM, NÄRVÅRDARE, RECEPTIONIST, SERVITÖR

i Borgå; 

DATANOM, FRISÖR 

 

AUTOMATIONSMONTÖRAutomatiseringen ökar i alla branscher och det behövs kunniga och intresserade arbetstagare. Automationsbranschens grundutbildning ger goda färdigheter för arbetsuppgifter inom informationssamhällets automatisering. Det finns möjligheter att utvecklas till ett verkligt proffs i branschen och med ökad yrkesskicklighet och erfarenhet bli t.ex. egen företagare.   

DATANOM -  Du är intresserad av IT-branschen och tycker om datorer? Du tycker du om att testa och utveckla datorsystem och -program. Du är intresserad av kundservice och ekonomi. Då skall du välja datanomutbildningen, så får du möjligheten att utvecklas till expert i en växande bransch där möjligheterna till jobb är mycket goda.

ELMONTÖR - Elmontörsyrket erbjuder många alternativ för den yrkeskunniga eftersom branschens sysselsättningsutsikter är goda. Därtill är elmontörsjobbet väldigt mångsidigt. Elbranschen passar bra för dig som tycker om fysik och matematik och har en god förmåga att urskilja färger.

ICT-MONTÖR - Användningen av datateknik och datakommunikationsteknik ökar hela tiden överallt i samhället. Arbetet är mångsidigt, intressant och utmanande. Branschen lämpar sig utmärkt även för flickor. Om du är initiativrik, långsiktig, omsorgsfull och har en god koncentrationsförmåga då kan ICT-montör vara ditt val.

KOCK - Kockstudierna i Prakticum ger en bred utbildning i branschen. Du lär dig förstås matlagning och du får färdigheterna i tillredning av lunchrätter och mat i portioner, à la carte-matlagning samt tillagning av beställnings- och festmat. Dessutom kommer du att lära dig grunderna i servering, kundservice, turism- och hotellservice. Arbetet som kock är omväxlande och erbjuder dig ett skapande arbete. Restaurangbranschen är internationell och arbetsplatser hittar du överallt i världen.

NÄRVÅRDAREBehövs alltid!  Som närvårdare kan du jobba med bl.a. barn och ungdomar, på sjukhus, med äldre och handikappade. Utbildningen ger dej ett brett kunnande inom social- och hälsovård. Med en närvårdarexamen har du stora möjligheter att hitta jobb inom branschen.

RECEPTIONIST - En yrkesutbildning som förbereder dig för ett omväxlande yrke på hotell, vandrarhem och pensionat. Om du har förmåga att se andra människors behov och förväntningar, har hög servicekänsla och är stresstålig, då passar du bra i en hotellreception. Du vill också upprätthålla och förbättra dina språkkunskaper eftersom branschen behöver språkkunniga personer.

SERVITÖR - Du trivs bland människor och har lätt för att anpassa dig efter situationen. Du tycker om att betjäna kunder och är  intresserad av andras välmående. Servitörjobbet passar både pojkar och flickor och är både omväxlande och kreativt och man jobbar ofta i team.    Serveringslära och kundservice hör till servitörutbildningen.  Dryckeslära, vinlära, barlära, engelska , franska, yrkesekonomi och näringslära är exempel på andra ämnen som ingår.

Mera information får du genom att ringa vår studiehandledare:                               Merja Björkman t. 0400 247 252 

 

FRISÖR - Du vill lära dig göra frisyrer både till vardags och fest eller skapa nya trender. Du vill arbeta med människor och vara i farten. Din önskan är att bli frisör med egen salong. Då är frisörutbildningen något för dig! Att arbeta som frisör är både roligt och utvecklande. Du får vara kreativ och arbeta med dina händer. 

KOSMETOLOG - I utbildningen ingår både praktik och teori som tillsammans ger en stadig grund för din framtida karriär. Du lär dig hudvård dvs. ansikts- hand-, kropps- och fotvård. Du får också lära dig massera och lägga makeup samt vägleda kunderna och ge dem råd i hudvård. Du lär dig sälja kosmetiska behandlingar och produkter som bidrar till och upprätthåller kundens välbefinnande. Utbildningen sker i klassrum, datasalar och i skolans egen salong PracticBeauty.

MERKONOMDu vill lära dig hur ett företag fungerar. Du vill lära dig om försäljning och inköp av produkter och tjänster. Du vill lära dig hur du eller ett företag får pengarna att räcka till. Om du är du arbetsam, pålitlig, samarbetsvillig och artig, då kan merkonomyrket passa dig med möjligheter till intressanta och utmanande arbetsuppgifter i olika branscher. En merkonom kan vara bl.a. marknadsförare, företagare, banktjänsteman, försäljare eller bokförare. 

Mera information får du genom att ringa vår studiehandledare:                               Mina Miettinen t. 0400 247 258

 

Nu behöver du inte längre funderar på vad du ska göra. Satsa på att skaffa dig ett yrke! Sök till Prakticum!

 

 

Sök på prakticum.fi:

×