SERVITÖR

ARTIG, FLEXIBEL, UTÅTRIKTAD OCH VÄNLIG - är kännetecken för en servitör. Du trivs bland människor och har lätt för att anpassa dig efter situationen. Du tycker om att betjäna kunder och är intresserad av andras välmående. Klart att du då väljer servitöryrket och jobbar i framtiden med gäster, mat och drycker! Servitörjobbet passar både pojkar och flickor och är både omväxlande och kreativt och man jobbar ofta i team.

Serveringslära och kundservice hör till servitörutbildningen.  Dryckeslära, vinlära, barlära, engelska , franska, yrkesekonomi och näringslära är exempel på ämnen som ingår. Under det första året ingår även matservice och kunskap om hotellverksamhet i studierna. I samband med de inriktade studierna lär man sig beställnings- och festservice, à la carte-servering, försäljning av mat i portioner och försäljning av drycker. Man lär sig jobba i team, presentera, sälja och erbjuda produkter och tjänster till både enskilda kunder och kundgrupper på olika språk, se till att de trivs och gärna återkommer. Utbildningen innehåller också inlärning i arbete-perioder, då man jobbar i restauranger utanför skolan. Man är sammanlagt ute på inlärning i arbete nästan ett helt år av tre års studier. Servitörutbildning ges både i Helsingfors och i Borgå.

På hotell- restaurang och cateringbranschen behövs hela tiden nytt folk. Som servitör kan man jobba i restauranger, kaféer, inom fine dining, på konferenser och banketter eller inom catering på land och till sjöss. Via olika bemanningsföretag har man också möjlighet att hoppa in och servera vid olika tillställningar då man vill förtjäna extra.

Efter din examen kan du naturligtvis även välja att studera vidare t.ex. på yrkeshögskola.

Under din utbildning avlägger du både hygien- och serveringspasset automatiskt.

Grundexamen inom hotell- och restaurangbranschen

En servitör är sakkunnig inom kundbetjäning. I sitt arbete möter servitören kunderna på ett personligt plan under dygnets alla tider och i mycket varierande restaurangmiljöer. Till servitörens yrkesskicklighet hör även att smidigt organisera serveringsarbete samt ha kännedom om drycker och maträtter. En servitör skall vara språkkunnig och kunna betjäna kunderna på de båda inhemska språken, engelska och tyska samt branschterminologin på franska.

Utbildningen är treårig för studerande från grundskolan.

För studerande med annan yrkesexamen eller gymnasiets avgångsbetyg är utbildningen två-årig.

 

 

Sök på prakticum.fi:

×