KOCK

EN SKÖN SOPPA OCH MYCKET MER - En kock kan tillreda god, mångsidig och hälsosam mat, ta hänsyn till kraven på internationalism och gastronomi samt har estetisk blick. Du älskar mat och gillar matlagning. Du trivs med att experimentera i köket. Arbetet som kock är omväxlande och erbjuder dig ett skapande arbete. Restaurangbranschen är internationell och arbetsplatser hittar du överallt i världen.

Smakernas och maträtternas förtrollande värld. Kockstudierna ger en bred utbildning i branschen. Under det första året lär du dig förutom matlagning även grunderna i servering, kundservice, turism- och hotellservice. Du lär dig färdigheter i tillredning av lunchrätter och mat i portioner, à la carte-matlagning samt tillagning av beställnings- och festmat. Du lär dig jobba i team, tillreda välsmakande, näringsrika och hälsosamma inhemska och internationella rätter för olika typers restauranger, tillställningar och kundgrupper. Utbildningen innehåller också inlärning i arbete-perioder, då man jobbar i restauranger utanför skolan.

På menyn efter skolan. Du kan hitta jobb på olika slags restauranger, kaféer, fartyg och inom catering eller jobba med produktutveckling eller försäljning. Du kan även hitta intressanta arbeten inom livsmedelsbranschen eller bli egen företagare.  Efter din examen kan du naturligtvis även välja att studera vidare t.ex. på yrkeshögskola.

Under din utbildning avlägger du både hygien- och serveringspasset.

Grundexamen inom hotell-, restaurangbranschen och cateringbranschen

En kock måste kunna laga god, mångsidig och hälsosam mat, och ta hänsyn till kraven på internationalism och gastronomi. En kock ska behärska det hantverk som krävs vid matlagning samt ha estetisk blick. Dessutom skall en kock förstå restaurangterminologi på de båda inhemska språken och dessutom på engelska och franska.

Utbildningen är treårig för studerande från grundskolan. För studerande med annan yrkesexamen eller gymnasiets avgångsbetyg är utbildningen två-årig.  

ALLMÄN INFORMATION FÖR STUDIERNA

OFFERT FÖR KNIVINKÖP 

 

 

 

Sök på prakticum.fi:

×