ICT-MONTÖR

ICT KOMMER FRÅN de engelska orden Information and Communcation Technologies vilket på svenska betyder informations- och kommunikationsteknik. Användningen av datateknik och datakommunikationsteknik ökar hela tiden överallt i samhället. Arbetet är mångsidigt, intressant och utmanande. Branschen lämpar sig utmärkt även för flickor. Om du är initiativrik, långsiktig, omsorgsfull har en god koncentrationsförmåga då kan ICT-montör vara ditt val. En ICT-montör underhåller och upprätthåller datasystem och känner till olika nät- och datasystem samt klarar av att installera och programmera. Efter utbildningen kan du välja ett jobb bland IT branschens mångsidiga och varierande arbetsuppgifter.

Du kommer att behärska såväl datateknik, elektronik som elteknik. Under dina 3 år på Prakticum kommer du att lära dig hur en dator byggs och hur du installerar operativsystem som Windows och Linux. Du kommer också att lära dig programmering så att du kan göra dina egna datorprogram. Du lär dig hur hemelektronik fungerar. Du kommer också att lära dig om säkerhetsbranschens olika delområden såsom personövervakning, kameraövervakningssystem, inbrottslarm och brandlarm. 

Inom ICT-utbildningen används förutom vanliga klassrum också utrymmen för praktiska arbeten såsom datalabb, elektroniklabb och datasalar.

Din framtid. Som utexaminerad ICT-montör kan ditt jobb finnas inom någon av följande  yrkesinriktningar; datastöd, elektronik-/dataservice, elektroniktillverkning eller konfiguration av operativsystem och operativprogram.

Efter din examen kan du naturligtvis även välja att studera vidare t.ex.  på yrkeshögskola.

 Du har möjlighet att avlägga Heta-arbetskort, arbetssäkerhetskort, första hjälpen-kort , S3 behörighetskort

Grundexamen inom datateknik och datakommunikationsteknik

De som genomgått utbildningsprogrammet  inom datateknik och datakommunikationsteknik kompetensområdet ICT kan installera och ta i bruk datorer och datautrusning. Till det viktigaste kunnandet hör  kommunikations- och datorutrustning för bostäder och affärsfastigheter samt installation och konfiguration. Dessutom lär sig den studerande service av datorutrustning och hemelektronik samt installation och upprätthållning av datanät, larmsystem och antennsystem.

 

 

Sök på prakticum.fi:

×